Erik Waterman – Waterman Onions (Emmeloord)

Waterman Onions is een bedrijf dat het hele jaar door uien van de hoogst mogelijke kwaliteit verwerkt, sorteert en verpakt. De uien worden geleverd aan de retailer, groothandel, verwerkings- en schilbedrijven. Waterman Onions exporteert jaarlijks wereldwijd zo’n 150.000 ton uien.
Broers Wim en Erik staan al sinds 1998 aan het roer van dit bekende uienbedrijf.

Zonnepanelen

Waterman Onions heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Het uienverwerkingsbedrijf heeft op drie locaties op dit moment ruim 6000 zonnepanelen op verschillende daken liggen. De hoofdlocaties heeft ca. 3800 panelen verdeeld over 3 enorme hallen die maar liefst 1,3 MWh per jaar opwekken. Dit staat gelijk aan een heel jaar groene energie voor ruim 1.300 huishoudens.
“We hebben in 2018 besloten om een grote hoeveelheid zonnepanelen op ons dak te laten plaatsen omdat we door onze droogactiviteiten en overige verwerk- én verpakkingslijnen een groot stroomverbruiker zijn”, legt Erik Waterman uit. “Door de aanschaf van deze zonnepanelen op meerdere locaties zijn we op dit moment bijna zelfvoorzienend.”

“Bij schoonmaakwerkzaamheden zorgen extra tijd en aandacht voor een beter resultaat. Dit is merkbaar bij een bedrijf als Schoonmans!”

Proef op de som

“Er komt op onze locatie veel stof vrij”, vervolgt hij. “Het stof verplaatst zich via de luiken naar buiten. We hebben een kleine proef gedaan naar het rendement van een schoon zonnepaneel en een vervuild zonnepaneel. Nadertijd zagen we dat het rendement van een vervuild zonnepaneel aanzienlijk minder was ten opzichte van een schoon zonnepaneel. Ik denk wel dat ieder dak zijn eigen mate van vervuiling kent. Het heeft vooral te maken met de ligging van het dak en de bedrijfsprocessen die er plaatsvinden. Het vuil op het dak van ons bedrijf bestond uit vooral uit stof en in mindere mate mos en wat algen.

Reiniging door Schoonmans

Schoonmans voerde al periodieke glasbewassing uit voor Waterman Onions.
Mede door hun positieve ervaring koos Waterman ervoor om ook de zonnepanelen door Schoonmans te laten reinigen.
“Gideon, de eigenaar van Schoonmans, gaf ons het advies om de zonnepanelen vroeg in het voorjaar te laten reinigen. Dit moet het rendement van de zonnepanelen ten goede komen.”

“Ons plan is om te onderzoeken wat de langetermijnresultaten zijn van de gereinigde zonnepanelen. Wanneer deze resultaten positief zijn, willen we ook de zonnepanelen op het dak op onze andere locatie laten reinigen. Deze panelen hebben een schuinere ligging en vervuilen daarom minder snel.”

Meedenkend, oplossingsgericht en prettig in contact

Doordat de daken op de schuur van Waterman maar liefst 150 meter lang zijn was het een uitdaging om het reinigingswater aan te voeren. “Met behulp van Gideon hebben we buiten een verlengde waterinstallatie kunnen inrichten. Schoonmans is meedenkend, oplossingsgericht en prettig in het contact. Door een goede afstemming konden onze bedrijfswerkzaamheden gewoon doorgaan terwijl de zonnepanelen werden gereinigd”.

Ontdek wat Schoonmans voor uw bedrijf kan doen

Contactinformatie

Locatie van de installatie

Aantal panelen

Hoe heeft u ons gevonden?